fullproppat med bra grejerAlla vet att det är nyttigt att äta frukt och grönsaker. Det beror på att de är fulla av viktiga ämnen som vitaminer, mineraler, fibrer och fytonäringsämnen som hjälper våra kroppar att göra vad de gör bäst. Att äta (eller dricka) en regnbåge av frukt och grönsaker hjälper dig att få en massa av dessa smarta näringsämnen i din kost.

I våra smoothies och juicer använder vi över 32 olika typer av de finaste frukten och grönsakerna, och stoppar minst fem av dem i varje smoothie vi gör. Här är lite mer information om vad de här bra grejerna från Moder Jord faktiskt gör, och hur det kan ta hand om din kropp.vitaminer och mineraler

Det finns 13 typer av vitaminer och en hel mängd mineraler som din kropp behöver för att funka som den ska. Alla av våra smoothies och juicer kombinerar naturligt några av dessa mikronäringsämnen (en fin term för att beskriva vitaminer och mineraler), vilket hjälper dig på en del olika sätt. Här är en del av den naturliga godheten som finns i en av våra gamla favoriter:

Vår smoothie med jordgubbar och bananer var ett av de första recepten vi gjorde och det är fortfarande en favorit. Den smakar inte bara sommar, den är också full av mikronäringsämnen som folat, mangan, kalium och c-vitamin. Läs vidare för att ta reda på vad som händer när de börjar arbeta.hur de hjälper

how they help the body

varför folat är nyttigt

Folat bibehåller den normala funktionen i din hjärna, ditt immunförsvar och din blodbildning. Det hjälper också till att minska trötthet, processen för celldelning och normal aminosyrasyntes.

varför kalium är nyttigt

Kalium bibehåller den normala funktionen i ditt nervsystem, dina muskler och ditt blodtryck.

varför mangan är nyttigt

Mangan tar hand om det normala bildandet av bindväv, bibehåller benstommen och din normala energimässiga ämnesomsättning. Det skyddar också dina celler från oxidativ stress.

varför c-vitamin är nyttigt

C-vitamin stöder ditt immunsystems normala funktion, ökar järnupptaget och hjälper till att minska trötthet. Ett 150 ml-glas apelsinjuice med fruktkött ger dig 46% av ditt dagliga behov av c-vitamin.

 

Njut av våra drycker som en del av en hälsosam livsstil och balanserad kost.fytonäringsämnen

Om du vill låta som om du vet vad du pratar om, peta in ordet “fytonäringsämnen" i en mening. Fytonäringsämnen är namnet på en mängd olika naturliga växtföreningar som finns i frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn. Det finns över 5000, och de hjälper till att ge växter färg, smak och lukt. Mycket forskning pågår för att tillförlitligt förstå deras effekter på människokroppen, men vi vet redan att de har antioxidanter och antiinflammatoriska fördelar som hjälper till att minska risken för vissa kroniska åkommor.1

För att få reda på mer om dem bad vi några forskare vid University of Aberdeen att undersöka fytonäringsämnen i våra juicer och smoothies. De upptäckte att det fanns en mängd olika typer i våra olika recept. Vår jordgubbs- och banansmoothie hade det största utbudet av fytonäringsämnen (inklusive ferulinsyra och klorogensyra) och vår apelsinjuice hade den högsta nivån av en enskild typ (kallad hesperidin). Sedan skrev de vänligt upp sina resultat och publicerade det här. Även om det kanske inte har hamnat i Booker Prize-listan, anser vi att det är ganska intressanta saker – så ta en kopp te, hitta en fåtölj och slå dig ner.

1. Wang X, Ouyang YY, Liu J, Zhu MM, Zhao G, et al. (2014) Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 349: 14.


fibre

Det finns en anledning till att vi lämnade den här biten till sist. Även om fiber är riktigt bra för dig, är det inte lätt att prata om utan att komma in i några otrevliga detaljer. Enkelt uttryckt är fiber de saker som inte smälts av tarmen och spelar en viktig roll för att hålla matsmältningssystemet friskt. Att äta mycket av det är förknippat med en lägre risk för hjärtsjukdomar, stroke, typ 2-diabetes och tarmcancer.1

fibre podium

Alla våra smoothies är en naturlig fiberkälla och ger dig 1-4 g per 150 ml. Om du undrar ifall fiberinnehållet i någon av våra smoothies är densamma som i en bit frukt eller en grönsak, så är svaret ja. Vi tog några flaskor till laboratorierna vid University of Leeds och under ett mikroskop ser fibercellerna ut som de du hittar i hela frukter och grönsaker. Så det är goda nyheter. För alla som gillar att läsa forskning om fibrösa cellulära strukturer, ta en titt här.

 1.https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-get-more-fibre-into-your-diet