klimatförändrarepå väg att bli klimatneutrala

climate changers header


Förutsatt att du inte bott under en sten eller begravt huvudet i sanden har du säkert koll på att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Klimatförändringar är en av de största utmaningarna vi står inför tillsammans, och tillsammans måste vi göra allt vi kan för att stoppa det. Det är därför vi, tillsammans med hundratals andra B Corps, har bestämt oss för att bli klimatneutrala till år 2030.

För att nå det målet skär vi när på våra utsläpp i alla delar av vår logistikkedja, och har byggt en av de mest hållbara fabriker världen någonsin sett. Den ligger i Rotterdam och minskar våra transporter med miljontals kilometer, och drivas på 100% förnybar energi. Läs vidare för att se vad mer vi gör för att nå vårt mål till 2030.historien än så länge

2004

Med hjälp av Edinburgh Centre for Climate Change, blir vi ett av de första företagen i Storbritannien att kartlägga vårt koldioxidavtryck.

2004

2006

Vi testar att sätta vårt avtryck på våra förpackningar i samarbete med the Carbon Trust. Det är en fin idé, men några årtionden för tidigt.

2006

2007

Vi minskar vårt avtryck med en stor bit genom att göra alla våra flaskor av 100% rPET. För att läsa mer om vår resa dit, kan du gå till vår sida om återvinning.

2007

2010

Vi mäter vårt koldioxidavtryck igen. Resultatet får oss att prata med våra fabrikspartners om hur de kan minska sina koldioxidutsläpp. Vår största fabrik (vid tillfället) bestämmer sig för att byta till 100% förnybar energi.

2010

2015

Vi gör en hel hög förändringar i vårt logistiknätverk. Bland annat byter vi till grönare transporter (som tåg istället för lastbilar) och hittar mer effektiva rutter för att få fram våra drycker.

2015

2017

Vi får reda på att förändringarna vi började med i 2015 har minskat våra transporter med ungefär 1,9 miljoner kilometer. Vi firar genom att kartlägga vårt avtryck igen.

2017

2019

Vi mäter vårt avtryck för typ triljonte gången, och lovar sen att bli koldioxidneutrala till 2030. Vi outar våra planer tillsammans med våra B Corp-kompisar vid COP25 i Madrid. Olé.

2019 - 2030 plan

2020

Vi mäter vårt avtryck för typ triljonte gången, och lovar sen att bli koldioxidneutrala till 2030. Vi outar våra planer tillsammans med våra B Corp-kompisar vid COP25 i Madrid. Olé.

2020 the blender


var vår koldioxid kommer ifrån

climate changers headerhur vi minskar våra utsläpp

(från gård till kyl)


minska utsläpp på gårdarna

Våra ingredienser är de som står för den största delen av våra utsläpp. När vi sist kollade under 2019, stod de för 42% av utsläppen. För att få ner siffran har vi satt som mål att minska utsläppen från ingredienserna med 5% per dryck till år 2023. Vi gör detta genom vår jordbruksinnovationsfond - en pott på 100 000 euro som hjälper jordbrukare att förbättra biologisk mångfald och försörjning samtidigt som de samlar in koldioxid. Vi arbetar också med våra fabriker för att minska deras energianvändning genom vårt hero supplier programme.

reduce emissions

att flytta runt dryckerna

Efter att våra ingredienser har lämnat gården, kommer nästa stora utsläpp från att mosa dem och att köra runt dem. Här är några av grejerna vi gör på den fronten.

• Vi försöker att aldrig flyga vår frukt. Att skeppa dem på en båt innebär 86 gånger mindre utsläpp (minst) än om den flyger.

• Vi använder återvunnen och växtbaserad plast i våra flaskor, som har ett mindre koldioxidavtryck än flaskor gjorda på ny olja.

• Mer än 80% av våra drycker är blandade och upptappade i fabriker som drivs av förnybar energi. Vi kommer inte att sluta förrän siffran är 100%.

• Vi hittar sätt att minska avstånden våra drycker måste färdas (vår hållbara fabrik är en stor del av detta) och har bytt till transporter med lägra utsläpp, som tåg och båtar, där vi kan. Vi testar också helt elektriska tåg i Tyskland.

moving our drinks around

grönare bilar och kontor

Alla våra bilar och större kontor är klimatneutrala redan. Våra huvudkontor använder förnybar energi, och i Fruit Towers i London använder vi biogas också. I alla länder vi har delade kontor, kompenserar vi för all energi för de som jobbar där. De kommande åren planerar vi att ersätta alla våra bilar och grassy vans med elbilar som drivs på förnybar energi. Till dess kommer vi att kompensera för eventuella utsläpp och fortsätta komma med snygga sätt att göra våra kontor trevliga och hållbara.

last leaver pulls lever

100%

av våra egna innocentkontor går på 100% förnybar energi

fruit towers

80%

av våra drycker är blandade och upptappade i fabriker som drivs på förnybar energi.

renewable electricity

42%

av vårt koldioxidavtryck kommer från att odla, mosa och transportera våra ingredienser.

42 common

vårt hero supplier programme

För att kunna driva vår verksamhet på ett ansvarsfullt sätt, behöver vi leverantörer som tar ansvar också. Vårt hero supplier programme hjälper dem att bli mer hållbara i sin egen verksamhet, att minska svinn och det betyder att alla blivit jättebra på att släcka när de lämnar ett rum.

hero supplier

den som spar han har

Kommer du ihåg när dina föräldrar sa att du inte fick gå från bordet innan du ätit upp allt på tallriken? Det måste ha fastnat hos oss, för nu ser vi till att inget av våra drycker går till spillo heller. Om vi har några drycker över, vill vi ändå se till att nån person får njuta av dem. Det är därför vi samarbetar med bl.a. stadsmissionen och räddningsmissionen som ser till att överblivien produktion kommer till behövande. Vi har partners över hela Europa (som Neighbourly i Storbritannien, Phenix i Frankrike och Tafel i Tyskland och Österrike), som hjälper oss att få ut våra drycker till välgörenhetsorganisationer och de som behöver dem.

reduce waste

vår hållbara fabrik

För att hjälpa oss att nå vårt mål att vara koldioxidneutrala till år 2030, bygger vi världens mest hållbara fabrik borta i Rotterdam. Vi kallar den "the blender" och vi är minst sagt uppspelta över den.

the blender