faqsfrågor vi brukar få om våra ingredienser

fruits

Vi skaffar våra ingredienser på ett ansvarsfullt sätt, vilket innebär att vi bara köper på dem från leverantörer som är engagerade i rättvisa sociala och miljömässiga standarder. Detta hjälper oss att hantera vår påverkan på planeten och på människor. Just nu är vi på väg att göra 100% av våra ingredienser "hållbart anskaffade" fram till 2025. För våra jordbrukare innebär detta att följa verktyget Farm Sustainability Assessment till en bronsnivå eller motsvarande. Vi är stolta över att kunna säga att vi redan är på väg dit. Om du vill ta reda på hur vi går vidare, besök vår sida för våra Farming champions.

Vi vill göra välsmakande, hälsosamma drycker på ett sätt som håller planeten frisk också. Det betyder att köpa frukt som odlas hållbart och smakar bra.

Vi tror att båda standarderna är riktigt värdefulla. Rainforest Alliance™ är vår favorit med tanke på bredden av de frågor som de täcker och deras lämplighet för våra nuvarande inköpsmönster. Rainforest Alliance™ arbetar för att bevara biologisk mångfald och för att säkerställa hållbar försörjning genom att förändra hur man använder marken, affärsmetoder och konsumentbeteendet. Det tittar inte bara på arbetarnas rättigheter och välbefinnande, utan skyddar också ekosystemen på gårdarna, vilket uppmuntrar mångfald.

Fair Trade är mest effektiv och hjälpsam för små gårdar och kooperativ, medan det ekologiska i huvudsak fokuserar på miljöfrågor.

Flexibilitet är också viktigt då för att vi ska kunna köpa den mängd, kvalitet och kvantitet av ingredienser som vi behöver. Det är inte alltid möjligt att göra detta om vi anpassar oss till bara ett certifieringsprogram.

Vår frukt kommer från hela världen, från tusentals olika gårdar av alla typer och storlekar - stora plantager, kooperativ, små familjejordbruk och vissa är till och med skördade från Amazonas regnskog. Det betyder att det definitivt inte finns något enda certifieringssystem som täcker alla våra länder, frukter och de hållbarhetsfrågor som vi tycker är viktiga. Det handlar om att hitta ett certifieringsschema som passar oss och bönderna bäst. Därför erkänner vårt SAI-FSA-program också befintliga certifieringar för gårdar - vilket innebär att vi minskar belastningen på jordbrukarna för att uppfylla nya och andra standarder för just oss.

Ja, det gör vi. Det är därför vi alltid transporterar vår frukt över land eller till havs, hellre än att frakta dem med flygplan.

Vårt mål är att hitta den bästa frukten och sedan ta fram det bästa och mest hållbara sättet att få den i våra flaskor.

Vi vet att transporter, främst med lastbil, är ett av de största områdena för vårt koldioxidavtryck som företag. Under de senaste åren har vi radikalt förändrat hur och var vi gör våra drycker så vi säljer nu mycket mer drycker närmare där de tillverkas. Detta innebär att de transportrelaterade utsläppen för varje dryck har minskat med hela 30% mellan 2015 och 2017 (och vi arbetar på att uppdatera dessa siffror). Detta var ett viktigt steg mot vårt mål att vara koldioxidneutrala i hela vår verksamhet till år 2030.

Ja, det mesta vi mosar i våra drycker är sånt som inte vinner några skönhetstävlingar. Även om allt är färskt och kvaliteten är högklassig, skulle det förmodligen inte klara "färska marknadsstandarder" i stormarknader. Tack och lov behöver frukten och grönsakerna i en smoothie inte se vackra ut, så vi kan använda även de mest symmetriskt utmanade ingredienserna.

För att se till att ingen av våra drycker går till spillo samarbetar vi med några fantastiska organisationer, som exempelvis stadsmissionen i Sverige, och i hela Europa (som andra B Corp-grannar i Storbritannien, Phenix i Frankrike och Tafel Deutschland i Tyskland) som hjälper oss att få våra drycker till de lokala välgörenhetsorganisationerna och livsmedelsbanker som behöver dem mest.Frågor vi brukar få om klimatförändringar

faq-questions-about-climate-change

Net zero" eller "koldioxidneutralt" handlar om att se till att det finns en balans mellan producerade koldioxidutsläpp och koldioxidutsläpp från atmosfären.

Först och främst har vi satt våra koldioxidminskningsmål - 50% mindre koldioxid per flaska fram till 2030. Sedan arbetar vi med hur vi balanserar resten genom klimatkompensation.

Vår plan är att vara helt koldioxidneutrala till år 2030, om inte tidigare.

Vi mätte vårt koldioxidavtryck för första gången år 2006 och har jobbat på att minska det sedan dess. Vi lyckades minska koldioxidutsläppen från våra drycker med 5% mellan 2015 och 2017, vilket är en bra start men inte tillräckligt för att möta klimatkrisen som blir allt allvarligare. Därför vill vi bli koldioxidneutrala till år 2030.

Senast år 2019 var våra utsläpp från gård till detaljhandel 275 000 tCO2e. Under 2019 ändrade vi hur vi samlar in data kring koldioxid för att göra det lite mer exakt. Nu är vi riktigt säkra på det system vi har på plats, och det hjälper oss att spåra vårt fotavtryck på samma sätt var tredje månad.

Det finns 5 områden som är väldigt viktiga för oss när det gäller koldioxid: våra kontor, våra förpackningar, ingredienser, tillverkning & upptappning och transporter står för den stora majoriteten av vår påverkan. Vi har koldioxidmästare som arbetar med oss på innocent och hjälper oss att planera för att minska koldioxidutsläppen i alla dessa områden.

Du kan läsa mer om våra planer på att vara koldioxidneutrala på vår klimatförändrarsida."

Våra åtaganden om att förändra våra förpackningar är också åtaganden om att bekämpa klimatförändringar. Vi tror att sättet att lösa både plastföroreningar och klimatförändringar är att bygga en cirkulär ekonomi för plast. Vi har investerat i den cirkulära ekonomin sedan 2003, använder återvunnen plast i våra flaskor och uppmuntrar hela tiden våra kunder att återvinna flaskorna. Vi har åtagit oss att göra en plastflaska helt utan nyolja så snart vi kan. Tekniken finns inte ännu, så det blir efter 2025. Det blir den bästa flaskan vi någonsin har gjort. Vi stöttar också införandet av olika pantsystem - och våra flaskor är anpassade för att ingå i dem var de än kan vara - för att öka antalet plastflaskor som återvinns.

Du kan läsa mer om vårt arbete med plast här.

Nä, vi tror inte det. Den internationella panelen för klimatförändringar - IPCC (en grupp riktigt smarta klimatforskare) har sagt att om vi ska begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste klimatkompensering inkluderas tillsammans med projekt för att minska mängden kol som används. Vårt fokus kommer alltid att ligga på att minska utsläpp först och endast kompensera för utsläpp som vi verkligen inte kan undvika.

Klimatkompensation är lättast att förklara med ett glas vatten och en svamp. Om vi 

Klimatforskare säger att vi måste begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att göra det måste alla i världen bli koldioxidneutrala 2050. Det är en ganska stor bedrift i sig. Vi vill göra mer, så det är därför vi siktar på att bli koldioxidneutrala 2030. Vi tycker att det i sig är ganska ambitiöst men 2030 är det allra senaste datumet vi kommer att göra det. Om vi 

Våra flaskor och lock är gjorda för varandra. Så har det alltid varit. Men nu har vi lagt till en liten ring som håller locket fast på flaskan. Detta har vi gjort efter EUs nya regelverk som ska underlätta för återvinningen flaskor och lock.

Det fungerar ungefär på samma sätt som tidigare. Vrid locket för att öppna, böj sedan bak locket, och häll upp i ett glas (eller vad du nu föredrar att dricka ur), när du är klar viker du bara tillbaka locket och vrider om locket för att stänga flaskan igen. När flaskan är tom låter du locket sitta kvar på flaskan som du sedan kan panta.frågor vi brukar få om förpackningar

faq-questions-about-packaging

Vi har undersökt detta mycket noggrant och vår uppfattning är att plast är det bästa materialet för jobbet som finns idag. Plast har ett antal bra kvaliteter, bland annat är det lätt, slitstarkt, mycket återvinningsbart och genomskinligt så att våra konsumenter kan vad flaskorna innehåller. Vår forskning har visat att plastflaskor för engångsbruk har ett tre gånger lägre koldioxidavtryck än engångsglas och det är allmänt visat att plast är mycket lättare att återvinna än kartonger. Även om det finns fördelar och nackdelar med olika typer av förpackningar – glas, plast, metall och kartong – anser vi att plast erbjuder den bästa allroundlösningen för våra drycker, samtidigt som det är rätt val när man tittar på den bredare frågan om klimatförändringar, det största problemet som vår planet står inför. Alla våra juice- och smoothieflaskor är gjorda av minst 50% återvunnen plast, och alla är 100% återvinningsbara.

Ja, alla våra flaskor och lock är återvinningsbara. Se till att du sätter tillbaka locket på flaskan innan du återvinner den.

Vi tillverkade en 100% återvunnen plastflaska redan 2007 eftersom vi tyckte att det var rätt att göra. Efter att ha tittat hårt på den långsiktiga hållbarheten för 100% rPET-flaskor bestämde vi oss för att sikta på vår framtida flaska. Plast kan bara återvinnas ett visst antal gånger, så för att upprätthålla kvaliteten behöver vi fortsätta fylla på det återvunna innehållet med hållbar jungfruplast (tillverkad av antingen växter eller förbättrat återvunnet material, som båda fortfarande är i teststatus). Vi har använt några av de här växtbaserade grejerna i våra världsexklusiva smoothieflaskor sedan 2018.

Vi stöder väldesignade DRS-system som hjälper till att förbättra mängden och kvaliteten på återvunnet material. I många länder fungerar systemen bra och får mycket högre återvinningsgrader. Vi stöder alla system som ökar återvinningsgraden för plast, är ekonomiskt meningsfulla och förbättrar kvaliteten på återvunnen plast så att de kan användas mer omfattande.

Att utveckla ett pappersrör som fungerar för våra kartonger är knepigt eftersom de behöver ha en böj i dem för att de ska fungera för små barn. Ingen har en lösning ännu, men det är på gång. Men tills dess: ja, sugrören på våra barnförpackningar är återvinningsbara. Sätt sugröret i kartongen innan du slänger den i papperskorgen, så återvinns det tillsammans med plasten i kartongen.vad gör vi mer för planeten?

När vi inte tjatar på folk att stänga av lamporna och återanvända aluminiumfolie, ägnar vi oss åt bland annat det här för att ta hand om vår naturliga värld.

faq-things-we-for-planet


frågor vi brukar få om näring

faq-questions-about-nutrition

Frukt innehåller naturligt socker, och eftersom våra juicer och smoothies äe helt gjorda av frukt och grönt, innehåller även de socker såväl som många av de positiva näringsämnena som finns i frukt. Som C-vitamin, och i smoothiens fall, även fiber. Mängden socker i 250ml innocent smoothie är samma som i en banan, och mängden socker i 150ml innocent juice är även det samma som hos en banan. Vi tillsätter aldrig socker till våra juicer och smoothies.

Att dricka juice och smoothie har en liknande effekt på dina tänder som att äta hel frukt. Tandläkare säger att all mat och dryck som innehåller socker och syra, inklusive frukt, kan skada dina tänder om du inte tar hand om dem ordentligt. Så kom ihåg att borsta dina tänder minst två gånger om dagen med en tandkräm som innehåller fluor, försök att bara äta mat och dryck med socker och syra vid måltider, undvik att föra runt dryckerna i munnen, och ta gärna ett sockerfritt tuggummi efter att du ätit.

Flera studier har visat att människor som följer kostråden gällande fruktjuice är mer sannolika att ha ett lägre BMI (body mass index) än människor som inte dricker juice. 

Det är ingen hemlighet varför vi går upp i vikt – nämligen för att får i oss mer kalorier än vi behöver, oavsett var kalorierna kommer ifrån.

I genomsnitt är 150ml av en innocent juice 3% av ditt dagliga intag av kalorier, och 250ml innocent smoothie står för 7% (baserat på ett dagligt intag av 2000 kalorier). Och än viktigare är att för varje kalori du får i dig genom juice eller smoothie, får du även en massa bra näringsämnen som C-vitamin och fiber.

Vi är stora fans av såväl frukt som juice och smoothies, och vi vill alltid uppmuntra folk att äta så mycket frukt och grönt som möjligt. Tyvärr är folk dåliga på att äta frukt och grönt, och två tredjedelar av oss äter inte tillräckligt med frukt och grönt. Det är där våra smoothies och juicer kommer in, som ett lätt (och gott) sätt att få i sig dina 5-om-dagen.

Våra smoothies och juicer innehåller 100% frukt, och räknas som 1 av dina 5-om-dagen.

Ett glas juice om dagen är en jättebra del av en hälsosam livsstil och en balanserad kost. Eftersom våra juicer är gjorda helt och hållet av frukt (och grönsaker), räknas ett 150ml-glas som 1 av dina 5-om-dagen. Vår rekommenderade portionsstorlek för smoothies är 250ml, eftersom de är en blandning av juice och krossad frukt, vilket ger dig vitaminer, mineraler och fiber på samma sätt som hel frukt.

Vi pastöriserar alla våra drycker försiktigt för att vara helt säkra på att de är säkra att dricka. Tester visar att pastöriseringsprocessen har en minimal inverkan på näringsinnehållet och du kan vara säker på att näringsvärdet som står på etiketten är det du får i din flaska.

Vi förstår att det kan kännas som ett minfält att bedöma vad för mat och dryck man ska ge till unga barn. Det finns gott om råd från myndigheter och experter, men det handlar såklart även mycket om personliga val.

Den bästa drycken att ge bebisar (under 1 år) är vatten och mjölk. I takt med att de blir äldre kan man introducera smoothies och juicer, men de generella kostråden är att ge dem det utspätt med vatten.

Det är värt att komma ihåg att smoothies och juicer räknas som 1 av dina 5-om-dagen, och att de även innehåller viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler, främst C-vitamin.

Fiber är viktigt för en god hälsa, och många av oss får inte i sig tillräckligt med fiber i vår kost. innocent smoothies innehåller fiber eftersom de är gjorda av hel, krossad frukt. 250ml innocent smoothie innehåller 2-4 gram fiber. Leeds University genomförde en undersökning för att jämföra mängden fiber i smoothies med frukt, och kom fram till att fibern i smoothies är intakt och strukturellt påminner om krossad frukt. För att läsa rapporten, klicka här.

Juicer är annorlunda från smoothies, eftersom de inte innehåller hel, krossad frukt. Därför finns inte fiber i dem.

C-vitamin finns i en mängd frukt och grönt. Den fyller många viktiga funktioner, som att hjälpa kroppen att absorbera järn, den stöttar immunsystemets normala funktion och den hjälper till att minska trötthet och utmattning. C-vitamin klassas även som en antioxidant, vilket innebär att den kan motverka fria radikaler som skadar våra celler. I andra ord så hjälper C-vitamin till att skydda våra celler från oxidativ stress.

C-vitamin är vattenlöslig, vilket innebär att våra kroppar inte kan lagra den. Eftersom våra kroppar heller inte kan tillverka det, måste vi få det genom vår kost. Alla våra juicer och smoothies innehåller C-vitamin. Till exempe så innehåller ett 150ml-glas av vår OJ with bits ungefär 45% av ditt dagliga behov av C-vitamin. vill du veta mer om näring?

Då har du kommit rätt. Läs mer om vad som finns i våra drycker och varför de är bra för dig.

faq-nutrition-pear-pearfect

snilleblixt?

En bra idé kan komma från var som helst. Om du har ett förslag som du tror att vi skulle vara intresserade av, skicka det till oss så funderar vi på det. Om du tänker att vi kanske borde göra en blå dryck kan du vara lugn, vi har redan knäckt den nöten.

 

home-suggestion