vad vi gör mer övergripandevälkommen till sidan med alla fina ord och spännande siffror på. om du gillar sånt, gå och fixa en stor kopp kaffe – för nu blir det vetenskapligt.


klimatförändringarna är en av de största utmaningarna som vi står inför just nu, och det är därför vi gör allt vi kan för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5°C (eller med andra ord: så får den inte stiga mer än det). om det ska lyckas, så är det en hel del saker som vi måste ha koll på. Så här är vad vi gör: "


supply chain


hur vi tacklar våra koldioxidutsläpp


minska vårt koldioxidavtryck

Vårt huvudsakliga mål är att minska koldioxidavtrycket för våra drycker. Det var därför vi 2019 skickade iväg vår plan för att minska avtrycket, för att godkännas av det mycket viktigt namngivna Science Based Target-initiativet (SBT). De var nöjda med allt, så till 2030 har vi lovat att minska:

 Scope 1 och 2 växthusgasutsläpp med 100%

 Scope 3 växthusgasutsläpp med 50% per liter färdig produkt (resten av vår leveranskedja)

CO2 icon

ganska stora grejer. Så hur ska vi göra det?

Jo, vi har till exempel använt förnybar el på våra kontor i flera år, och vi bygger vår alldeles egna koldioxidneutrala fabrik i Rotterdam. Vi kallar den The Blender. Fånigt namn, viktig byggnad.

Vi har också skaffat oss några av Europas första, helt elektriska tankbilar för att frakta vår juice till och från fabriken.

• läs mer om The Blender

• läs mer om våra elektriska transportbilar

electronic tonker truck

koldioxidneutral till 2030

Vår koldioxidneutrala apelsinjuice är det första steget till att bli helt koldioxidneutrala. För om vi ska hålla oss under 1,5 grader måste vi, enligt några väldigt smarta forskare*, också återställa naturen och våra skogar. Därför kommer vi att stödja klimatprojekt som arbetar med koldioxid-kompensation och andra positiva klimatåtgärder världen över.

Men ta inte bara oss på orden. Vi arbetar också med en organisation som heter South Pole, som ser till att vi inte lovar något som vi inte kan hålla. Tack och lov har de gått igenom alla våra siffror och har officiellt bekräftat att vi kan använda deras certififikat för "koldioxidneutral produkt"-logotyp för vår apelsinjuice under 2022.

South Pole kopplar oss också samman med koldioxidkompenserande projekt runt om i världen. Alla är certifierade enligt 'Verra verified carbon standard', som du kan läsa mer om här. Och om du inte har fått nog av att läsa mer om saker, varför inte lära dig allt om dessa projekt nedan.

*den så kallade Intergovernmental Panel on Climate Change (otroligt smarta.)

• Läs mer om vår certifierade koldioxidneutrala produkt

• Läs mer om våra projekt 

planet

vi siktar på netto nollutslätt till 2040

När vi har minskat koldioxidavtrycket av varje dryck med 50% till 2030, kommer vi att fortsätta tills vi har minskat våra utsläpp till så nära noll som möjligt till 2040.

Vi har redan börjat – vi har köpt in en hel flotta av elektriska lastbilar att transportera våra produkter, vår fabrik i Rotterdam använder bara förnybar el, och vi har massor av andra åtgärder på gång.

net zero


ett kort mellanspel: vad är skillnaden mellan koldioxidneutralt och netto nollutsläpp?


Förbered dig på en extremt spännande* metafor:

*inte en garanti

Föreställ dig ett glas vatten. Vattnet representerar koldioxid i atmosfären. Föreställ dig nu att det finns en kran som fyller på glaset med ännu mer vatten. Om vi skruvar ner kranen en smula är det vi som minskar våra koldioxidutsläpp. Eller om vi stoppar ner en stor svamp i glaset och suger upp lite av vattnet, är det vi som kompenserar för våra utsläpp (genom att suga upp koldioxid-utsläppen i träd, växter och liknande).

För att bli koldioxidneutral måste vi suga upp lika mycket koldioxid som det hälls ner i glaset.

Netto nollutsläpp är en annan sak. För att komma dit måste vi stänga av kranen helt.

water

att jobba med leverantörer

År 2020 kom 57% av våra koldioxidutsläpp från våra ingrediensleverantörer och 99% från vår bredare leveranskedja. Men för många av våra leverantörer är koldioxidminskning en ny grej. Det är därför vi har skapat vår Farmer Innovation Fund, för att hjälpa våra bönder att minska koldioxidutsläppen och tillföra branschen nya sätt att arbeta.

electronic tonker truck

bättre flaskor

Och det handlar inte bara om våra ingredienser, vi vill också hitta sätt att minska vår inverkan på planeten av våra flaskor. Genom att göra dem lättare kommer vi att spara 2500 ton plast till 2023. Men det stora målet är satt till 2025, då siktar vi på att ingen av våra flaskor ska vara gjorda av fossila bränslen, och istället av återvunnet eller växtbaserat material (samt helt återvinningsbara).

electronic tonker truck

sprid ordet

Vi tror inte att vi kan göra det helt själva. Ju mer alla hjälps åt, desto bättre för planeten, och det är därför du ibland kommer att se oss skrika från olika hustak om klimatåtgärder. Du är hemskt välkommen att skrika med , om du vill. Det är dock lite kallt här uppe, så ta med en mössa.

spreading the word

vi drar igång Den stora växtfesten

Vi behövde en hel extra sida för att prata om det här, så gå hit för att ta reda på vad det handlar om och hur du kan engagera dig.

logo big rewild


så - frågor på det?


question

Det betyder att vi har räknat ut hur mycket koldioxid som skapas när vi gör vår apelsinjuice, över hela produktens livscykel. Vi samarbetar sedan med vår partner South Pole för att stödja projekt som tar bort eller stoppar samma mängd koldioxid från att släppas ut i luften.

Det är svårt att ta bort koldixodiutsläppen helt från vissa delar av vår leveranskedja. Tills dess att vi kan byta till alternativa metoder (vilket vi har i vissa fall), köper vi koldioxid-krediter för att stödja projekt som undviker eller tar bort koldioxid från atmosfären. Den här filmen förklarar lite mer om du är intresserad https://youtu.be/uaqwMEltIrc

Vi kommer att vara koldioxidneutrala överlag som företag till senast 2025, men vi ville börja med apelsinjuice (både med och utan fruktkött, om du frågar*) eftersom det är en av våra mest sålda drycker. Vi hoppas också att det ska väcka några bra samtal runt frukostbordet för familjer över hela Europa.

*Det gör du, detta är en FAQ.

Projekt 1:

Envira Amazonia Tropical Forest Conservation

Skyddar och bevarar brasiliansk tropisk skog från avverkning, samt växande boskapsrancher. Hjälper även den biologiska mångfalden och stödjer lokala samhällen genom program för hållbart jordbruk.

För mer info gå här: https://a.southpole.com/public/media/301895/1895.pdf

Projekt 2:

Guanaré Forest Restauration

Återställer skadade gräsmarker i Uruguay för att förbättra markkvaliteten och den biologiska mångfalden, och suga upp koldioxid från atmosfären. Skapar också arbetstillfällen i den här delen av landet.

För mer info gå in här: https://a.southpole.com/public/media/302134/2134.pdf

Projekt 3:

Vaupés Forest Protection

Hjälper 75 samhällen i Colombia som har skyddat sin del av Amazonas i generationer. Stöder även hållbar markanvändning, tillhandahåller mat och erbjuder jobb för lokalbefolkningen.

För mer info här gå hit: https://a.southpole.com/public/media/302291/2291.pdf

Genom att plantera och skydda träd, främst fruktträdgårdar över hela Europa. Vi arbetar med en mängd välgörenhetsorganisationer över hela kontinenten, och flera av dem planterar eller restaurerar fruktodlingar, för att binda koldioxid och öka den biologiska mångfalden. Vissa av dem gör till och med cider, om det är din grej.

Bra jobbat. Det finns gott om ställen att göra detta på, men vi samarbetar med South Pole (www.southpole.com), som du kan använda för att köpa klimatkompensation. Men glöm inte att det viktigaste du kan göra är att minska dina egna utsläpp. 

Förutom allt vi gör för att minska våra utsläpp, ville vi arbeta direkt med välgörenhetsorganisationer för att skydda och återställa naturliga ekosystem. Detta hjälper till att binda koldioxid och hjälper naturen (som också är hotad). I slutänndan handlar det om att vi vill uppmuntra alla att hjälpa till att göra en större förändring.

Vi köper utsläppskrediter för att stödja tre projekt med vår partner South Pole, som skyddar och återställer skogar. Träd är fantastiska på att binda koldixod (de bokstavligen suger koldioxid ur luften), så ju fler träd och friska ekosystem, desto mer koldioxid kan de absorbera.

Vi anser att plastflaskor är det bästa alternativet för våra drycker just nu. De har ett mindre koldioxidavtryck än glas och är återvinningsbara (särskilt om de samlas in i ett återvinningssytem. Vi minskar också klimatpåverkan från våra flaskor genom att göra dem lättare och ta bort extra förpackningar där vi kan.

Under 2022 arbetar vi med en partner som heter South Pole för att kompensera för våra koldioxidutsläpp. Vi valde dessa projekt eftersom de inte bara binder koldioxid utan också hjälper lokala projekt. Alla våra projekt är certifierade enligt en standard (i detta fall Verra)

Det kan det mycket väl vara, ja.

Det är det, ja.

Nej, det får du inte.

Kanske, vi får fundera på det.