framtidens ledareSom någon jättesmart person en gång sa: kunskap är makt. Även om ingen riktigt vet vem som sa det först*, så vet vi att det aldrig varit mer sant än nu. Speciellt när det gäller att odla frukt på ett hållbart sätt.

Därför började vi samarbetade 2019 med Emerging Leaders (en välgörenhetsorganisation som hjälper människor uppnå sin fulla potential) för att erbjuda ledarskapsutbildning för små mangobönder i Indien. Emerging Leaders driver program som hjälper människor som bor i utsatta samhällen, genom att ge dem motivation, rätt sätt att tänka och rätt färdigheter för att blomstra.

emerging leaders


Vår stora plan är att möjliggöra för bönder att skapa den förändring som krävs för att göra jordbruk mer hållbart. I arbetet med Emerging Leaders startade vi utbildningen med 38 mangobönder, i en del av Indien som heter Ramanagara. Det pågick i fyra dagar i augusti 2019 och täckte saker som tankesätt och beteendeförändring, ledarskap, finansiell kompetens och fördelarna med att nå SAI-FSA-standarder. Vi följde sedan upp med ytterligare två sessioner (en i september och en i december) för att ge dem mentorskap och stöd.

Fyra månader efter det gick vi tillbaka och pratade med alla jordbrukare för att ta reda på hur det hade gått. Vi kan kort sagt säga att vi blev supernöjda med resultatet. Av de 38 jordbrukarna som genomförde utbildningen hade 60% av dem startat ett nytt projekt för att tjäna pengar, och har fortsatt att öka sin genomsnittliga månadsinkomst med 78% (det motsvarar ungefär 2800 kronor extra i fickan varje månad). De hade också blivit mycket bättre på att budgetera. Före utbildningen budgeterade bara 16% sin ekonomi. Fyra månader senare hade den siffran helt vänt till imponerande 84%. Tack vare detta hade 34 av de 38 jordbrukarna dessutom skapat en spridningseffekt genom att ge rådgivning och mentorskap till andra jordbrukare som de kände. Om du vill bläddra igenom mer uppmuntrande statistik, kolla här.

Det är en riktigt spännande start och vi planerar nu att lansera utbildningen till fler indiska mangobönder och guavabönder. Vi hoppas att genom investeringar i program som detta med Emerging Leaders kunna stödja jordbrukare och nå vårt mål att investera i 10 000 jordbruksförsörjningar fram till 2023. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om hur det går.