välvattnad mangoMango är en frukt som trivs i bra väder. Om det är för mycket eller för lite regn kommer de inte att växa ordentligt. Vi får huvuddelen av våra mangoer från Indien, ett land som har en hel säsong av enbart regn - så vi ville hjälpa våra mango-odlare att göra det bästa av situationen. Vi gjorde detta genom att lära dem hållbara sätt att ta vara på vattnet. Saker som buntning, som handlar om hur man ska arrangera jorden. Jorden packas runt mangoträdens rötter på ett särskilt sätt, som håller vattnet på plats och trädet i bättre form. Gladare mangoer, helt enkelt.

Efter att ha pratat med våra odlare, insåg vi att sättet de använde kemikalier på var ett problem. Att använda rätt sorts kemikalier vid rätt tillfälle (på rätt sätt) är väldigt viktigt och något vi insåg att vi kunde hjälpa till med.

För att säkerställa att våra bönder odlar sin mango så säkert och hållbart som möjligt, har vi jobbat tillsammans med dem för att möta problemen och utmaningarna. Efter ett par år lanserade vi FSA (Farm Sustainability Assessment) tillsammans med ett antal odlare, för att skapa ett ramverk som var lätt för dem att följa.

sourcing mangoes

bra idéer bär frukt

Sen dess har vi sett hur dessa hållbara arbetssätt gjort skillnad. Buntning har blivit en succé och vi har lärt odlarna hur de använder lämpligare och bättre kemikalier, och i mindre utsträckning. Vilket betyder friskare frukt, säkrare gårdar och 80% lägre kemikaliekostnader för bönderna.

Vi har också introducerat bättre arbetsförhållanden på gårdarna genom att bygga toaletter och fixa särskilda behållare för kemikalierester. Det har gjort det lättare för bönderna att hitta arbetare som vill jobba kvar.

De goda nyheterna är att de bönder som odlar sin mango på det här sättet har fått 48% högre avkastning än de som inte gör det. Men det här är bara början. Vi planerar att ta vårt hållbara mango-program ännu längre, genom att investera i ledarskapsträning för odlarna. På så sätt vill vi uppmuntra bönder att komma med egna bra idéer för att göra sina odlingar ännu med hållbara, och att förbättra saker som verkligen är viktiga för dem