jordgubbar som dricker mindreJordgubbarna vi använder i våra drycker kanske inte verkar särskilt annorlunda från de du själv köper i affären. De är röda, goda med glass och precis som alla andra jordgubbar är de inte bär, som man kan tro (men det pratar vi inte högt om). Men den verkligt speciella grejen med våra jordgubbar är att de använder mindre vatten. Tack vare ett smart system för vattenhantering, betyder det att det finns mer vatten över i den delen av Spanien där vi odlar våra jordgubbar.

strawberry field

Fåglarna och bären

Våra jordgubbar kommer från provinsen Huelva i södra Spanien, som också är hem åt tusentals flyttfåglar. De kommer till Doñana National Park (en av norra Europas ekologiskt viktigaste våtmarker) varje år, något som du förstår kräver rätt mycket vatten. Och även om jordgubbsodling är bra för ekonomin i den här delen av Spanien, är mängden vatten som krävs inte så bra för fåglarna. Så vi bestämde oss för att hitta ett sätt som hjälper både odlarna och nationalparken.

Det bästa för båda

För att hitta en lösning, började vi jobba tillsammans med universitetet i Cordoba år 2009 för att testa olika bevattningsmetoder. Efter lite experimenterande, visade det sig att det var möjligt att odla jordgubbar med 10-40% mindre vatten utan att påverka kvaliteten. Det mesta av det här vattnet sparades genom att noggrannt beräkna hur mycket vatten varje planta behöver, att bara vattna när det verkligen behövs och att se till att all utrustning var i bra skick. Bärkligen smart.

Det visade sig att genom att spara vatten blev det också billigare att driva gårdens bevattningssystem och att gödsla. Överflödigt vatten gjorde ofta marken lerig och hal – men med mindre spill blev det lättare för plockarna att jobba, utan att de behövde halka runt som i en rutschkana, och bönderna kunde spara pengar.

Bästa valet

Det här förbättrade sättet att odla jordgubbar var så framgångsrikt att vi beslutade oss för att sprida det vitt och brett. För att göra det behövde vi engagera odlare och deras köpare – särskilt de inköpare som köper 70% av alla jordgubbar som odlas i Huelva. Så år 2014 teamade vi tillsammans med Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform, och ett gäng företag som köper bär från regionen för att jobba på ett ambitiöst vattenbesparningsprojekt.

Tillsammans utbildade vi 77 bönder i 45 olika tekniker på riktigt bra vattenhantering, och arrangerade en master class för 38 andra rådgivare för att de skulle bli experter på området. Utöver utbildning i klassrummet, bjöd vi in odlarna för att se tekniken i praktiken på två gårdar som redan använde den. Våra utbildningar är gratis och för att få ut budskapet släppte vi all information om projektet fri och spred våra bästa tips på sociala medier. Det nådde över 300 bönder, som odlar 58% av bären i området.

2016 vann vårt projekt ett Guardian Sustainable Business Award (som vi är ganska stolta över) och tre år senare, lyckades vi spara 500 miljoner liter vatten på ett år. Även om huvuddelen av vårt arbete nu är klart, fortsätter vi jobba med våra jordgubbsodlare för att se till att projektet lever vidare. Nästa steg blir att prata om hela den här jordgubbar-är-inte-ett-bär-grejen...