att ta hand om kokosnötterI Filippinerna kallas kokosnötsträdet "livets träd", eftersom hela trädet (från rot till nöt) kan användas till något. Det gör det till en planta med noll spill, och en av de mest hållbara och mångsidiga plantorna i världen (den ger dig vatten, mjölk, olja och en ganska exakt imitation av en häst i galopp).

När det kommer till kokosnötter, får vi våra från bland de premiumleverantörer som är Fair Trade Certifierade™. Certifikatet hjälper till att fylla på världens minskande tillgång till kokosnötter, skyddar odlare mot de skummare sidorna av kokosnöts-handeln, och uppmuntrar de yngre generationerna att fortsätta som odlare. Sen 2013 har Fair Trade-kokosnötsodlare och -arbetare tjänat mer än 2,3 miljoner dollar att investera i omplantering, krishanteringsprogram, diversifiering av grödor plus en massa andra projekt som hjälper samhället.

sourching coconut

Att köpa Fair Trade kan också hjälpa till om en nödsituation inträffar. Fair Trade Certifierade™ odlare har tillgång till en "katastroffond", som var bra att ha 2020, när pandemin försatte stora delar av Luzon, Filippinerna, i karantän. Detta betydde att odlare antingen inte kunde skörda sina kokosnötter, eller inte kunde leverera dem. Fonden hjälpte odlarna att få tillgång till de resurser de behövde för att hålla sig flytande.

Det här hjälpte tusentals kokosnötsodlare att försörja sig själva och sina familjer under svåra tider, även utan möjligheten att jobba. Om vi inte betalade lite mer för våra kokosnötter, skulle den här fonden (och liknande projekt) inte vara möjliga. Livets träd, på riktigt.