Menu

nutrition FAQs

tillbaka till att vara hållbar

frågor folk ställer om hållbarhet

Varför bytte ni från kartong till plast för era smoothies?

När vi väljer våra förpackningar tittar vi på flera olika aspekter – vad konsumenterna vill ha för utseende och känsla, pris, hur länge de håller sig färska på hyllan, olika metoder för att fylla förpackningen med våra smoothies och juicer, hur lätta de är att transportera, etc. Och, såklart, vad som är det mest hållbara valet.

Hållbarhet behöver titta på mer än koldioxid, som bredare miljöfrågor och sociala frågor. Kartonger har ett mindre koldioxid-avtryck, men kräver nytt papper, och en ny plast för att skydda pappret. Så med kartonger finns det hållbarhetsfrågor som rör skogsbruk och plast. Våra plastförpackningar återanvänder mycket material och är lättare att återvinna, men har ett större koldioxid-avtryck.

Vi försöker se till att hitta rätt balans för alla våra förpackningar, och se till att varje sorts förpackning vi använder är så hållbar som möjligt.

Vi jobbar med leverantörer och specialistorganisationer som WRAP (Waste and Resources Action Programme) för att säkerställa att vi har så hållbara förpackningar som möjligt, och vi fortsätter att utmana industrin att utveckla bättre material. Om vi hittar en bättre sorts förpackning än den vi använder idag, och som funkar för oss och miljön, kommer vi garanterat att testa den.

Vad gör ni för att minska effekten av att byta till plast?

Vi jobbar hårt för att se till att alla våra plastförpackningar består av minst 35% återvunnen plast. Förutom att jobba för att öka mängden återvunnet material i alla våra flaskor, håller vi också på att börja använda växtbaserad plast i våra flaskor. Vi hoppas att kunna göra den mest hållbara plastflaskan som finns.

Vad menar ni med “gör gott”?

Vår slogan är “smakar gott, gör gott”. Precis som det låter, menar vi att allt vi gör alltid kommer att smaka gott och göra gott. De kommer att göra dig gott eftersom vi använder hälsosamma, naturliga ingredienser i våra produkter, och de kommer att göra gott för andra människor och för planeten också. Vi skänker 10% av vår vinst till välgörenhet varje år (mest genom the innocent foundation) och vi anstränger oss för att driva vår verksamhet på ett ordentligt sätt, genom att ta ansvar för den påverkan vår verksamhet har på samhället och på miljön. Du kan läsa mer om det i frågan “vad menar ni med hållbart ursprung?”

Vad menar ni med hållbart ursprung?

Vi hävdar inte att vi är perfekta men vårt löfte om “hållbart ursprung” syftar till hela vår verksamhets hängivenhet till att jobba hållbart.

Hållbarhet genomsyrar vår process för att ta fram nya produkter, i vårt arbete för att hitta på fler grejer som smakar gott och gör gott. Användandet av hälsosamma ingredienser som vi får från platser där vi vet och kan hantera påverkan på miljön utgör en grundsten i vår hållbarhetsstrategi.

Det reflekterar hur hängivna vår verksamhet är att arbeta på ett hållbart sätt; innocents värderingar genomsyrar allt vi gör och vårt ansvarstagande när det kommer till hållbarhet. Vi har åtaganden i alla delar av organisationen och varje innocent-medarbetare arbetar med hållbarhet i sitt dagliga arbete.

Vårt fruit minimum standards-program har funnits i ett årtionde nu, genom vilket vi gjort riskbedömningar och utvärderingar av våra odlare för att vara säkra på att vi är nöjda med deras hängivenhet till sociala krav och miljökrav. Ibland investerar vi i hållbara lantbruksprojekt. Nyligen har vi börjat använda oss av Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform. Du kan läsa mer om det här.

Vi har varit i framkant när det gäller användandet av återvunnen plast i våra smoothieflaskor sedan 2003 och alla våra kartonger är FSC-certifierade. Våra tillverkningspartners har också jobbat med KPIer för hållbarhet sedan 2008.

vilka är rainforest alliance™?

Rainforest Alliance jobbar med att behålla biologisk mångfald och säkerställer hållbara uppehällen genom att förändra markanvändning, verksamheter och konsumentbeteenden. De ser inte bara till gårdarbetarnas rättigheter och välmående, utan skyddar också ekosystemen på gårdarna, vilket uppmuntrar biologisk mångfald. Vi tror att det här hållbara förhållningssättet är det bästa. En välskött gård med motiverade arbetare innebär bättre kvalitet på frukten och bättre produktivitet, vilket innebär att vi får finare frukt och gårdarna tjänar bättre.

varför föredrar ni rainforest alliance framför fairtrade eller ekologiskt?

Vi tycker att alla tre är väldigt värdefulla. Rainforest Alliance är det vi föredrar på grund av bredden på de frågor och problem de bemöter, och för att de möter våra nuvarande behov. Fair Trade är som mest effektivt för små gårdar och kooperativ, och ekologisk produktion fokuserar endast på miljöfrågor. Flexibilitet är också viktigt och vi vill vara säkra på att vi kan köpa den variation, kvalitet och kvantitet av ingredienser vi behöver. Det är inte alltid möjligt om man ansluter sig till ett enda certifieringsprogram.

Vår frukt kommer från hela världen, från tusentals olika gårdar av alla former och storlekar – stora plantage, kooperativ, små familjegårdar och till och med från regnskogen i Amazonas. Det innebär att det inte finns ett enskilt certifieringsprogram som täcker alla våra länder, frukter och de hållbarhetsfrågor vi anser vara viktigast. Det är helt enkelt en fråga om att hitta den typ av certifiering som passar oss bäst. Även om vi tycker att Fairtrade är en väldigt effektiv typ av certifiering, särskilt när det gäller sociala frågor, används det inte särskilt ofta för den variation av frukt och de olika länder vi köper från, och skulle på så sätt begränsa vårt urval rejält. Vi hanterar sociala frågor genom vår SAI-plattform.

Kommer ni att köpa mer certifierad frukt?

Eventuellt, men det funkar helt enkelt inte i vissa länder och för viss frukt. I takt med att Rainforest Alliance börjar omfatta fler områden, som ananas, kommer vi att bygga vår relation med dem. När de utvecklar nya krav för frukter utvärderar vi hur deras krav passar för våra odlare. Utöver frukt så certifierar de kaffe, kakao och skogsbruk. Du kan läsa mer om det här.

Under tiden fokuserar vi på användandet av våra SAI-krav för att utvärdera arbetet på gårdarna vi jobbar med, något du kan läsa mer om här.

Tänker ni något på transporter?

Absolut. Det är därför vi transporterar vår frukt på land eller vatten, hellre än att flyga den. Vi får vår frukt från en massa olika ställen. Vi försöker skaffa så mycket som möjligt från Europa, men när det gäller tropisk frukt som mango eller passionsfrukt, måste vi se oss om på andra ställen. Vår policy är att alltid hitta den bästa frukten och jobba fram det bästa sättet att få dem i våra flaskor, så att vi kan vara säkra på att våra drycker är bästa möjliga. Intressant nog märkte vi under vår koldioxidutvärdering att transporterna står för mindre än en tredjedel av det totala koldioxidavtrycket, och för att förbättra oss ska vi fokusera på förpackningarna. Men det betyder inte att vi inte fortsätter att leta efter bättre sätt att transportera vår frukt såklart.

Köper ni frukt lokalt?

Vi vill alltid använda de grejer som smakar bäst, och vara säkra på att de är naturliga. Frukt är såklart naturligt, men genom att köpa den från de områden i världen som lämpar sig bäst för just den sortens frukt kan vi minska det som krävs för att odla den (oavsett om det handlar om energi eller agrokemikalier). För tillfället är lite mer än hälften av all frukt vi köper från Europa, men självklart kommer vår tropiska frukt, som mango, ananas och banan, från andra delar av världen.

Vi tittar också på de sociala fördelarna, genom att erbjuda en marknad i mindre utvecklade länder kan vi skapa en välbehövlig inkomst i lokala samhällen.

Hur ser ni på hållbara förpackningar?

Vi siktar på att göra våra förpackningar så hållbara som möjligt. Vi har insett att ett av de bästa sätten att lyckas med det är att mäta koldioxidavtrycket på varje förpackning. Vår verktygslåda för att minska koldioxidutsläpp ser ut såhär:

Använd mindre: så lita material som möjligt per förpackning

Använd inte slut på nya grejer: återanvänd så mycket material som möjligt

Stäng loopen: använd material och format som är lätta att återvinna

Minska inverkan: använd förpackningar som har ett litet koldioxidavtryck per ml dryck

Uppenbarligen vill vi också att förpackningen ska kunna göra det den är tänkt att göra – om någon av punkterna ovan hade resulterat i större mängd produktavfall (antingen genom transportskador eller minskad hållbarhetstid) skulle det inte vara bra för hållbarheten. I vårt fall påverkar våra förpackningar miljön mindre än själva drycken som är inuti.

För att vara säkra på att vi hela tiden blir bättre, har våra förpackningsteam förbättringsprojekt varje år. Varje ny typ av förpackning utvärderas också mot de här kriterierna, och den här utvärderingen är ett viktigt inslag i själva designprocessen.

Slutligen jobbar vi också för att börja använda växtbaserad plast i våra flaskor. De kan läsa mer om det på vår hemsida.

Hur väljer ni format och material i era förpackningar?

Vi väljer de förpackningar som funkar bäst för våra produkter och för våra kunder, och även baserat på vad för förpackningar som passar bäst utifrån våra hållbarhetskrav (med koldioxidavtryck som främsta måttstock). För våra plastflaskor har det inneburit fram till nu att återanvända material för att minska avtrycket så mycket som möjligt. Vi har nu börjat titta på möjligheten att kombinera växtbaserad plast och vanlig plast i våra flaskor.

Vad är skillnaden på återvunnet och återvinningsbar?

Många material är idag återvinningsbara, vilket betyder att de kan samlas in och göras om till nya saker. Papper kan göras om till mer papper, plast till mer plast etc.

Om någonting innehåller återvunnet material, syftar det till vad det bestod av från början, det innehåller alltså något material, eller består helt och hållet av material, som tidigare var någonting annat.

Är era kartonger gjorda av certifierat hållbara material (som fsc)?

Vi kan stolt säga att alla våra kartonger är gjorda av 100% FSC-certifierat (Forest Stewardship Council) material. Certifieringen säkerställer att pappret kommer från skogar som möter högt ställde miljökrav, där arbetarna behandlas bra och företagen investerar pengar för att se till att skogen ska finnas kvar på sikt.

Om du vill läsa mer om fsc, gå in på www.fsc-uk.org.

Varför använder ni inte återanvändbara mjölkflaskor?

Vi kommer ihåg den gamla goda tiden, när mjölkflaskorna fanns.

Även om återanvändningsbara mjölkflaskor kan se ut som ett bra miljöalternativ, finns det faktiskt flera problem med såna. Mjölkflaskor är tunga och tar upp stor plats i transporter eftersom de inte kan plattas till. Så att förflytta glasflaskor, oavsett om de är fulla eller tomma, tar upp stor plats och kräver mycket bränsle, vilket skapar mycket utsläpp. Det går också åt mycket energi för att tvätta dem, och sen skicka tillbaka dem till alla företag som ska fylla flaskorna igen. Det krävs också mycket energi att göra flaskorna från första början och igen när de återvinns, på grund av hettan som krävs för att smälta dem.

Både våra flaskor och våra kartonger är mycket lättare, använder mindre material för samma mängd dryck, och kräver mindre energi att göra från början. Så även om de bara används en gång, har utvärderingar visat att plastflaskor och kartonger är ett mer miljövänligt alternativ.

Varför har flaskorna en lite lustig färg?

När du använder återvunnet material är det svårt att få samma färg på flaskorna hela tiden. Det beror på att plasten som används har tidigare varit en massa olika saker i en massa olika färger – så att göra den helt genomskinlig igen är knepigt. Vi har jobbat hårt med att sortera plasten för att få en jämn färg, men det brukar ändå bli en liten färgton på flaskorna. Sen vi introducerade våra återvunna plastflaskor 2007 såg vi att färgen på plasten blev lite sämre och fick våra smoothies att se lite lustiga ut. Därför minskade vi mängden återvunnen plast från 100% till 35%. Sen dess har vi jobbat på att öka mängden återvunnen plast i flaskorna, och idag är vi uppe i 50% i våra små smoothie- och juiceflaskor.

Är era flaskor säkra och hälsosamma?

Flaskorna är helt säkra. Vi har EU-direktiv och lagstiftningar som bestämmer processen som kan användas och säkerhetsparametrarna inom vilka återvunnet material i kontakt med mat måste hålla sig. Den här lagstiftningen finns för att säkerställa att inga farliga kemikalier från plast förs över till maten eller drycken. Användandet av återvunnen plast i kontakt med mat eller dryck i Europa lyder under Europakommissionens Direktiv 2002/72/EC från 6 augusti 2002, även om vissa länder har sina egna riktlinjer (bland annat Frankrike).

Vi har ålagt PIRA att genomföra oberoende tester av materialet vi väljer till våra flaskor, och har också jobbat med en advokatfirma som specialiserat sig på matlagstiftning för att vara säkra på att vi följer lagen i alla länder vår verksamhet finns.

Finns det några problem med återvunnen plast?

Svarta prickar är vanligt i rPET som inte använt tillräckligt höggradig plast. Ju högre grad, desto dyrare material. Graderingen bestäms baserat på färgen och kvaliteten i plasten.

Missfärgning är ett problem. Även med den högsta graderingen kommer plasten att gulna något vid återvinningen. Nästa steg ner innebär flaskor med färgtoner, varav många är blåa (från vattenindustrin). Färgen kan därför bli blå, grå eller grön. Med det här i åtanke har vi insett att 50% rPET funkar bra i våra små flaskor och 25% i våra juicekaraffer.

Hur många gånger kan PET återvinnas?

Plast förlorar en del av sin ursprungliga kvalitet genom återvinning. Det beror på små smutspartiklar och på att plastens själva molekylstruktur kan förändras. Undersökningar visar att man kan återvinna PET upp till 10 gånger i mat- och drycksyfte utan att behöva tillföra ny plast. Efter det kan man antingen blanda den återvunna plasten med ny plast, eller använda den återvunna plasten till andra produkter, som fleecekläder, utomhusmöbler, eller mattor.

Har det återvunna innehållet i era smoothieflaskor förändrats? Om ja, till vad och varför?

Vi har varit i framkant för användandet av återvunnen plast i matindustrin sen 2003, när vi introducerade våra flaskor med 25% rPET. Vi testade sen 100% rPET i våra små flaskor under 2007. 2011 var vi tvungna att minska rPET-innehållet till 35% eftersom kvaliteten hos den återvunna plasten hade minskat till den grad att flaskorna var gråa och oklara.

Vi vill att våra förpackningar ska vara hållbara, men vi vill också att våra smoothies ska se goda ut, och att förpackningarna gör det jobb de ska. Vi ville inspirera andra företag till att använda återvunnen plast och visa att den funkar lika bra som ny plast, men vi kunde inte göra det.

Vi hade bestämt oss för att öka mängden återvunnen plast och jobbade hårt med våra leverantörer  för att ta fram återvunnen plast i bättre kvalitet. Det innebar bland annat att vi färgkodade återvunnen plast, och började använda en laser för att sortera plasten. De goda nyheterna är att att plastkvaliteten blivit bättre, och i år har vi kunnat göra verklighet av vår förhoppning att alla våra flaskor ska bestå av 30% eller mer återvunnen plast. Det är faktiskt så att våra små och stora smoothieflaskor består till 50% av återvunnen plast.

Vi kommer att jobba vidare på de sista procenten. Återvunnen plast i mat- och dryckförpackningar är fortfarande ganska nytt, och behöver lite tid. Under tiden kan du fortsätta att återvinna våra flaskor, så att det finns gott om återvunnen plast för oss att välja mellan.

Använder innocent några PLA-förpackningar?

Vi testade PLA (polylactic acid) redan 2007 – vi tyckte om materialet eftersom det består helt av en förnybar tillgång, och kan komposteras. Efter vårt test insåg vi dock att PLA inte riktigt är rätt material för oss. Även om flaskan är gjord av en förnybar resurs, använder den inget avfall. Det finns de som är bekymrade över att använda grödor för att producera plast och bränsle – nämligen för att de tar upp land som krävs för livsmedelsgrödor, vilket i sin tur skulle pressa upp priserna på mat. Det är väldigt viktigt att säkerställa att vi använder det som annars skulle vara avfall där vi kan, och att undersöka ursprunget noggrant för att vara säkra på att grödorna odlas ansvarsfullt. Vi har också fått feedback från plaståtervinnare att PLA kan innebära en ökad kostnad för deras verksamheter och i vissa fall till och med förhindra att vanlig plast kan återvinnas.

Vi har valt att använda minst 30% återvunnen plast i alla våra flaskor. De använder material som annars hade använts till deponi, och flaskan kan själv återvinnas.

Jag trodde att planeten var täckt av vatten? Hur kan det hålla på att ta slut?

97% av världens vatten är faktiskt havsvatten. Av de 3% som är sötvatten, är tre fjärdedelar fast i is, vilket innebär att endast 0,75% är tillgängligt som dricksvatten, för odling eller till djur, växter och skog. För att göra det hela ännu mer komplicerat, ökar kraven på dricksvatten (i takt med att befolkningen och industrierna växer), och tillgången till vatten varierar enormt beroende på område och tid på året. Dessutom blir vattnet mer och mer förorenat över hela jorden.

Så alla håller på att få slut på vatten?

Vattenbrist (måttet på hur mycket vatten som finns i förhållande till hur mycket som används) mäts alltid lokalt. Så ja, vissa platser har det bättre än andra. Men, även platser med relativt hög nederbörd, som Storbritannien, står inför stora problem. Det beror på att vi använder så mycket av det blöta. Så se till att du stänger av kranen nästa gång du borstar tänderna.

Vad gör innocent åt det?

Som med alla stora miljöfrågor tar vi det på största allvar, vilket är anledningen till att vi tidigare lagt ganska mycket tid på att se över vattenförbrukningen i vår verksamhet, där vi fokuserat på vårt största recept, vår jordgubbs- och banansmoothie. Vi har sen dess försökt minska vår vattenförbrukning där vi kan. Du kan bland annat läsa om vårt prisbelönta jordgubbsprojekt i Spanien här.

Har du fler frågor om sakerna vi gör? Eller förslag på vad vi borde göra härnäst?

Släng iväg ett mail till hej@innocentdrinks.se. Vi skulle bli jätteglada.